Archive for Recept

Såpbubblor

Vera är galen i såpbubblor. Häromdagen blandade Alva och jag lite hemsnickrade sega såpbubblor. Det verkar som Vera tror såpbubblorna är ballonger, vilka hon också är helt galen i. De övriga fyrbenta flockmedlemmarna blir lite nollställda och tittar halvapatiskt på och nästan försöker höra bubblorna fara genom luften medan Vera har stenkoll på nästan varenda bubbla som svävar omkring. En kompis hade en sheltie som också var helt tokig i ballonger. Kanske inte ballonger och såpbubblor är optimala hundleksaker, med under uppsikt så är det är himla roligt en liten stund! 😀

Här är receptet på sega såpbubblor:
1 dl vatten
½ dl diskmedel
1 tsk sirap

Lembas bread

Här kommer ett recept på ett bröd vi bakar varje jul. Det är en typ av grov pain riche som jag tycker passar bra till julmaten dels då den inte är sötad och även formatet gör den trevlig. Jag gör bröden kortare än originalreceptet och de blir då ungefär dubbelt så tjocka som vanlig pain riche. Det lagoma småmackor lämpligt på julbordet när man vill äta så mycket annat gott än att sätta i sig en stor brödskiva.

Hos oss fick brödet sitt namn ”Lembas bread” en jul när en god vän råkade titta in precis i julbaket och det var just det året, kanske 2003, som filmen ”Sagan Om De Två Tornen” i ”Sagan Om Ringen” triologin visades på bio. I filmen äter de just ”Lembas bread” och det är ett magiskt bröd av vilket bara en liten bit mättar en stor karl. Vännen som var på besök tyckte gemensamt med barnen att det här brödet var vår tids ”Lembas bread” så det har fått heta så sedan dess vilket ger det hela en extra sorts varm charm när det återigen är dags att baka brödet.

Jättelätt & jättegott! Lycka till med brödbaket!